Kokosriekstu piens kā piena alternatīva – tā lietošanas ieguvumi

Kokosriekstu piens

Kokosriekstu piens ir populāra piena alternatīva, ko daudzās kultūrās lieto jau gadsimtiem ilgi. Tas ir krēmīgs, balts šķidrums, ko iegūst no nogatavināta kokosrieksta mīkstuma. Kokosriekstu piens ir daudzpusīga sastāvdaļa, ko var izmantot saldos un sāļos ēdienos, kā arī dzērienos.

Šajā rakstā aplūkosim, kas ir kokosriekstu piens, kā to iegūst un kādas ir tā kā piena alternatīvas izmantošanas priekšrocības. Daudzpusīgi izmantojamais un gardais kokosriektu piens par īpaši izdevīgām cenām atrodams ABRANDS.LV interneta veikalā. Kā arī, ABRANDS Cash&Carry veikalos.

Kas ir kokosriekstu piens?

Kokosriekstu piens

Kokosriekstu dzēriens jeb piens ir šķidrums, ko iegūst no nogatavināta kokosrieksta mīkstuma. Tam ir krēmīga konsistence un nedaudz saldena garša. Kokosriekstu pienu izmanto daudzās pasaules virtuvēs, tostarp Taizemes, Indijas un Karību jūras reģiona virtuvē.
Tas ir arī populāra parastā – govs piena alternatīva cilvēkiem, kuri nepanes laktozi vai ir alerģija pret piena produktiem.

Kā tiek iegūts kokosriekstu piens?

Lai iegūtu kokosriekstu pienu, nogatavinātu kokosriekstu mīkstumu sarīvē vai sasmalcina un pēc tam iemērc karstā ūdenī. Pēc tam maisījumu caur sietveida sietu vai īpaši smalku sietu izspiež, lai iegūtu šķidrumu. Iegūtais šķidrums ir kokosriekstu piens.

Kokosriekstu piena konsistence var būt gan bieza, gan šķidra atkarībā no tā, cik daudz ūdens tiek izmantots tā iegūšanas procesā. Biezāks kokosriekstu piens satur vairāk tauku nekā šķidrs kokosriekstu piens. Ražotāji bieži pievieno stabilizatorus, lai novērstu satura atdalīšanos un nodrošinātu vienmērīgu konsistenci. Kokosriekstu piens ir pieejams arī pulvera veidā.

Kokosriekstu piena kā piena alternatīvas izmantošanas priekšrocības

Kokosriekstu piens

Kokosriekstu pienam ir vairākas veselībai labvēlīgas īpašības, kas to padara par lielisku alternatīvu pienam. Lūk, daži no kokosriekstu piena lietošanas ieguvumiem:

  1. Veicina svara samazināšanos
    Kokosriekstu piens satur vidusķēdes triglicerīdus (MCT), kas tiek metabolizēti citādāk nekā citi tauki. MCT tiek uzņemti tieši aknās un pārvērsti enerģijā, nevis uzkrājas kā tauki. Šis process paātrina vielmaiņu un veicina svara samazināšanos.
  2. Samazina holesterīna līmeni
    Kokosriekstu piens satur laurīnskābi, kas palīdz paaugstināt augsta blīvuma lipoproteīnu (ABL) holesterīna līmeni organismā. ABL holesterīnu sauc par “labo” holesterīnu, jo tas palīdz no asinsrites izvadīt “slikto” holesterīnu.
  3. Palielina imunitāti
    Kokosriekstu piens satur laurīnskābi un kaprilskābi, kurām piemīt antimikrobiālas īpašības, kas palīdz cīnīties ar kaitīgām baktērijām un vīrusiem. Šīs skābes arī palīdz stiprināt imunitāti, palielinot balto asinsķermenīšu veidošanos.
  4. Bagāts ar uzturvielām
    Kokosriekstu piens satur vairākas svarīgas uzturvielas, piemēram, C, E, B1, B3, B5 un B6 vitamīnus. Tas satur arī tādas minerālvielas kā dzelzi, selēnu, nātriju, kalciju, magniju un fosforu.
  5. Bez laktozes
    Kokosriekstu piens nesatur laktozi, tāpēc tas ir lieliska alternatīva cilvēkiem, kuri nepanes laktozi vai ir alerģiski pret piena produktiem.
  6. Daudzpusīga sastāvdaļa
    Kokosriekstu pienu var izmantot saldos un sāļos ēdienos, piemēram, karija, zupās, kokteiļos, desertos u. c. To var izmantot arī kā piena alternatīvu kafijai vai tējai.

Kokosriekstu piens ir lieliska alternatīva pienam, cilvēkiem, kuri nepanes laktozi vai ir alerģiski pret piena produktiem. Tam ir vairākas veselībai labvēlīgas īpašības, piemēram, tas veicina svara samazināšanos, stiprina imunitāti un ir bagāts ar tādām svarīgām uzturvielām kā C un E vitamīni. Kokosriekstu pienu var izmantot daudzos saldos un sāļos ēdienos un dzērienos. Tad kāpēc gan nākamajā receptē ierastā piena vietā neizmēģināt izmantot kokosriekstu pienu? Jūsu garšas kārpiņas un organisms jums pateiksies!

Ieskaties arī citos, mūsu bloga interesatajos un noderīgajos rakstos kā Kāpēc ir labi dāvināt korporatīvās dāvanas vai Ūdens pudele – aktuāla un oriģināla dāvana.